рецепта
Традиционен тиквен пай
Рецепти за пай, пирог, киш и др.
Подготовка: 10 мин.
Готвене: 120 мин.
Порции: 2 пая
Българска
Рецептата "Традиционен тиквен пай" беше добавена на
Продукти
2 и 1/2 ч. ч. брашно | |
захар | 2 с.л. |
сол | 1/2 ч.л. |
1 ч.ч. студено краве масло, нарязано на кубчета | |
ледена вода | 1/4 ч.ч. |
ПЪЛНЕЖ
Тиква | 2 кг |
6 яйца | |
1 ч.ч. течна готварска сметана 35 % | |
кафява захар | 2/3 ч.ч. |
бяла захар | 2/3 ч.ч. |
мляна канела | 2 ч.л. |
мляно индийско орехче | 1 ч.л. |
млян джинджифил | 1/2 ч.л. |
млян бахар | 1/2 ч.л. |
Приготвяне
• В голяма купа се разбъркват брашното, захарта и солта.
• Прибавя се кравето масло и разтрива до образуване на трохи.
• Сипва се водата и се омесва тесто.
• Увива се с найлон (свежо фолио) и се прибира в хладилник за 60 минути.
ПЪЛНЕЖ
• Фурната се загрява на 200 С.
• Тиквата се обелва и нарязва на парчета.
• Прехвърля се в тава и се покрива с алуминиево фолио и се пече 60 минути.
• Леко се охлажда и пюрира.
• Отмерват се 3 и 1/2 ч. ч. тиквено пюре.
• В кухненски робот се разбъркват тиквеното пюре с яйцата, сметаната, захарта и подправките.
ТРАДИЦИОНЕН ТИКВЕН ПАЙ
• За рецептата "Традиционен тиквен пай" фурната се загрява на 200 С.
• Тестото се разделя на 2 части (***).
• Разточва се на кръгла питка с диаметър 33 см.
• Прехвърля се в тава с диаметър 25 см и се оформят стените.
• Тестото се набожда с вилица и отгоре се поставя хартия за печене.
• Отгоре се изсипва сух боб и се пече 10 минути.
• Хартията и бобът се махат и се пече 10 минути.
• Изсипва се 1/2 от тиквеният пълнеж върху горещия блат.
• Тиквеният пай се пече 45-50 минути.
• Готовият пай се охлажда 2 часа.
• Традиционният тиквен пай се поднася с разбита сметана.
*** С втората част от тестото се приготвя още един пай.
Етикети: тиква , пай , десерти с плодове , рецепти с тиква , рецепти за пай , рецепта за пай , рецепта за тиквен пай , рецепти за фурна