рецепта

Традиционен тиквен пай

Традиционен тиквен пай

Вече има тикви! Опитайте тази традиционна рецепта от американската кухня.
4.35 5 17

Рецепти за пай, пирог, киш и др.

Подготовка: 10 мин.

Готвене: 120 мин.

Порции: 2 пая

Българска

Рецептата "Традиционен тиквен пай" беше добавена на

2 коментара

Продукти

2 и 1/2 ч. ч. брашно
захар 2 с.л.
сол 1/2 ч.л.
1 ч.ч. студено краве масло, нарязано на кубчета
ледена вода 1/4 ч.ч.

ПЪЛНЕЖ

Тиква 2 кг
6 яйца
1 ч.ч. течна готварска сметана 35 %
кафява захар 2/3 ч.ч.
бяла захар 2/3 ч.ч.
мляна канела 2 ч.л.
мляно индийско орехче 1 ч.л.
млян джинджифил 1/2 ч.л.
млян бахар 1/2 ч.л.

ТЕСТО

• В голяма купа се разбъркват брашното, захарта и солта.

• Прибавя се кравето масло и разтрива до образуване на трохи.

• Сипва се водата и се омесва тесто.

• Увива се с найлон (свежо фолио) и се прибира в хладилник за 60 минути.

ПЪЛНЕЖ

• Фурната се загрява на 200 С.

• Тиквата се обелва и нарязва на парчета.

• Прехвърля се в тава и се покрива с алуминиево фолио и се пече 60 минути.

• Леко се охлажда и пюрира.

• Отмерват се 3 и 1/2 ч. ч. тиквено пюре.

• В кухненски робот се разбъркват тиквеното пюре с яйцата, сметаната, захарта и подправките.

ТРАДИЦИОНЕН ТИКВЕН ПАЙ

• За рецептата "Традиционен тиквен пай" фурната се загрява на 200 С.

• Тестото се разделя на 2 части (***).

• Разточва се на кръгла питка с диаметър 33 см.

• Прехвърля се в тава с диаметър 25 см и се оформят стените.

• Тестото се набожда с вилица и отгоре се поставя хартия за печене.

• Отгоре се изсипва сух боб и се пече 10 минути.

• Хартията и бобът се махат и се пече 10 минути.

• Изсипва се 1/2 от тиквеният пълнеж върху горещия блат.

• Тиквеният пай се пече 45-50 минути.

• Готовият пай се охлажда 2 часа.

• Традиционният тиквен пай се поднася с разбита сметана.

*** С втората част от тестото се приготвя още един пай.


Бележки

Вече има тикви! Опитайте тази традиционна рецепта от американската кухня.